Онлайн конференция под надслов “Езиков мост – езиков свят”

В навечерието на празника на светите братя „Кирил и Методий“ и на славянската писменост и просвета се състоя онлайн конференция под надслов „Езиков мост – езиков свят“ между Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и три университета от Китай – Пекинския университет за чужди езици, Втория пекински университет за чужди езици и Тиендзинския университет.
Студенти и преподаватели от четирите висши училища обсъдиха въпроси, свързани с обучението по китайски език в Югозападния университет, както и с обучението по български език в университетите в Китай, представиха изучаваните езици в своите университети, както и културните събития, свързани с китаистиката и българистиката в рамките на изминалата година.
Студенти по българистика от китайските университети поздравиха българските си колеги по повод предстоящия празник 24 май с трогателни видеа, в които разказаха за това кога е основан празникът, а проф. Чен, ръководител на катедрата по българистика в Пекинския университет за чужди езици, и проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет от ЮЗУ, бяха водещи на събитието. В срещата участва и доц. Г. Падарева, заместник-декан на Филологическия факултет, преподавателката по китайски език Христина Думбанова, както и първокурсниците от специалността „Педагогика на обучението по български и китайски език“ във Филологическия факултет и други студенти и преподаватели.