Национални филологически четения за студенти и докторанти

На 11 май 2018 г., празникът посветен на св. св. равноапостолни Кирил и Методий, Филологическият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, организира за дванадесети път своите Национални филологически четения за студенти и докторанти.

Подробности – ТУК

Срок за кандидатстване по “Еразъм +”

Напомняме на всички колеги, че срокът за кандидатстване за студентска мобилност по програма “Еразъм +” за зимния семестър на академичната 2018-2019 г. приключва на 18.05.2018 г. Подробности за кандидатстването и университетите ще намерите ТУК.

Среща с Лора Батю, стажантка в Алианс Франсез – Благоевград

Студентите от Приложна лингвистика английски и френски език се срещнаха с Лора Батю, стажантка в Алианс Франсез – Благоевград миналия петък (27 април). Лора разказа на студентите за особеностите на френското общество и пословичната френска учтивост, както и за забележителни места във Франция като виадуктът Мийо или тамплиерското село Kувертоарад. Можете да намерите Лора всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч. в локала на Алианс Франсез: тя с удоволствие ще поговори с всеки (на френски език)!

Импровизиран концерт на студенти от 3. курс българска филология

Днес в часовете по втори славянски език студентите българсити от 3. курс позагърбиха академичните занятия и, прескачайки първото и второто, минаха директно на сръбска музика. Демонстрирайки изключителен музикален талант и почти съвършено шумадийско произношение, момичетата изпълниха някои от вечните хитове на югоестрадата, огласяли не една и две безсънни студентски нощи. Първи пред отбраната публика застана пленителният дует на Катрин Коминева и Стефанка Кипрова, който нажежи до червено градуса на емоциите в зала 526 още с първата песен – “Kopka me kopka” на Mile Kitić. Темпото, но не и чувствата, успокои Нафие Бекташева със своето затрогващо изпълнение на “Zapisano je u vremenu” от Nedeljko Bajić Baja. След нея на сцената се качи Фатиме Мусли, за да развълнува колегите си с носещата страстта на Ориента песен “Ko zna gdje si” на черногореца Dado Polumenta. Рязък обрат в сюжета внесоха Катерина Софкова и Кристина Урумова, които нахлуха остро в полето на попфолка с алтернативния рок на белградската банда Sveže amputirana ruka Satrianija (S.A.R.S.). Катерина, на чиято красота би завидяла и манекенката от официалния клип на песента, изпя парчето “Perspektiva”, а Кристина очарова всички с ритмичното изпълнение на “Buđav lebac“. Както подобава на музикално събитие от такъв ранг, не мина и без няколко излизания на бис, а накрая всички пяха отново “Zapisano je u vremenu” заедно с Нафие.

 

Нов конкурс за кандидатстудентско есе

Филологическият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ обявява нов конкурс за есе. Можете да вземете участие, като подготвите есе на тема по избор:

  1. „Език свещен на моите деди…“
  2. „Любовта, без която не можем“
  3. „Осмели се да мечтаеш“
  4. „Знанието е сила“

Очакваме вашите текстове на електронен адрес ese_ks@swu.bg до 1-ви юни 2018 г. Участниците с най-оригиналните есета ще бъдат отличени с грамота, предвидени са и други насърчителни награди. Най-добрите ще получат възможност за обучение в една от следните специалности на Филологическия факултет: „Българска филология“, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (руски, турски, гръцки или китайски)“, „Английски език: превод и комуникации“ и „Английски език и етнология“.

Списание „Езиков свят“ одобрено за прием в SCOPUS

Невероятен успех за филологията в ЮЗУ „Неофит Рилски“ бележи одобрението от една от най-престижните международни бази данни – Scopus. По отношение на  академичното сп. Orbis linguarum (Езиков свят) (ISSN 1312 – 0484). То излиза от 2000 г. насам и е орган на Филологическия факултет при ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград, България –http://www.swu.bg/. Главен редактор на академичното сп. Orbis linguarum (Езиков свят) е проф. Магдалена Костова-Панайотова, декан на Филологическия факултет.

Списанието излиза два пъти годишно – веднъж през май и веднъж през декември. Изданието е включено в няколко международни бази данни – CEEOL (Централно- и Източноевропейска онлайн библиотека http://www.ceeol.com/), Ulrich’s Periodicals Directory (Справочник на периодичните издания Ulrich http://ulrichsweb.serialssolutions.com/), ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/erihplus/about/index), РИНЦ (Российский индекс научного цитирования https://elibrary.ru/defaultx.asp)., а преди дни получи одобрение за вkлючване и в Scopus.

След „Балканистичен форум“ „Езиков свят“ е второто хуманитарно списание от ЮЗУ, включено в толкова утвърдена база данни. Всичко това  е доказателство за международния научен престиж на филологията от Югозапания универистет „Неофит Рилски“.